Роковини короля Франції та Наварри Людовіка XVI – 2012

Едуард Юрченко
Український традиціоналістичний клуб

Вже третій рік, 21 січня, в день трагічної загибелі короля-мучня, Український традиціоналістичний клуб проводить присвячені його особі заходи. Трагічна постать Людовіка XVI є для українців своєрідною персоніфікацією всіх жертв лівацької антитрадиціоналістичної чуми.

В цьому році, було проведено закритий семінар присвячений світоглядним проблемам монархізму та традиційну вечерю-тризну.

Після того як координатор Українського традиціоналістичного клубу Андрій Волошин проголосив вечір відкритим, розпочався семінар.

Першу доповідь мав честь виголосити я, Едуард Юрченко. Вона була присвячена корінню монархічної традиції. Офіційна назва доповіді: "Коріння монархії: сакральний, етнографічний та етологічний аспекти". В даний момент на основі доповіді готується розгорнута науково-публіцистична стаття.

Потім слово було надано молодій дослідниці, аспіранту Києво-Могилянської Академії, Олені Семеняці. Пані Олена є одним з провідних дослідників феномену консервативної революції в сучасній українській науці. Тема її доповіді була визначена як "Взаємозв'язок традиціоналізму та консервативної революції: погляд в контексті ессе "Рівароль" Ернста Юнгера". В своїй блискучій промові вона провела аналіз постаті і діяльності Антуана Рівароля, якого було охарактеризовано як одного з попередників консервативної революції, а ширше, як знакову постать, що поєднує традиціоналізм та консервативну революцію.

Наступну доповідь проголосив координатор Українського традиціоналістичного клубу, поет та письменник, Андрій Волошин. "Естетичний вимір французької монархії" - надзвичайно цікава тема глибоко розкрита в його промові. Особливо цікавою є думка Волошина про фундаментальний зв'язок монархізму та традиціоналізму з ідеєю прекрасного, їх естетичне обгрунтування. Особисто мені це нагадало фундаментальні ідеї Фрідріха Ніцше та Костянтина Леонтьєва, які схилялись до схожої позиції у визначенні фундаметальних цінностей.

Потім слово було надано секретарю Першого Всеукраїнського конгресу монархістів Павлу Спасовському. В короткій, але змістовній промові, пан Спасовський розповів про хід підготовчих робіт до другого ВКМ, який відбудеться навесні 2012 року.

Наступним, і останнім доповідачем, був український інтелектуал християнсько-традиціоналістичного напряму Сергій Чаплигін. Він нагадав присутнім про перспективи поєднання ідей традиціоналізму, консервативної революції та християнського консерватизму.

Після урочистого закриття офіційної частини відбулась традиційна вечеря-тризна. В дружній, неофіційній обстановці було згадано героїв та мучнів правого опору та продовжено обговорення проблем, започатковане на офіційній частині.

Переклад:

Юрченко Э. Вечер памяти короля Франции и Наварры Людовика XVI – 2012.

© 2012


Додати коментар

Увійти через профіль для можливості залишати авторизовані коментарі.